For questions about all trainings, registration and feedback - tel: +359 877 963 124
4 грешки, които саботират диетата ни и водят до глад за въглехидрати

Абонирайте се за нюзлетъра ми. Присъединете съм към още 30 000+ читатели, които всяка седмица получават статии свързани с тренировки, хранене, рецепти и мотивация. Ще получите и списък с 10 от най-посещаваните ми статии, рецепти и тренировки.  

 *След абониране ще получите имейл за потвърждение. Моля, потвърдете (проверете и в spam и в таб промоции).

.

15

1.Увеличена физическа активност, без увеличаване на храната

Бързам да започна с това, защото последните няколко дена, консултирах няколко жени, които правят точно това. В стремежа си да свалят килограми, тренират по два пъти на ден. В същото време, увеличената физическа активност, не е подплатена от достатъчно храна. При всички, които правят това, резултатът е един и същ – епизод на емоционално хранене в късната вечер. Сигурна съм, че ви се е случвало и че се чувствате така сякаш нямате контрол над себе си. Уж го искате достатъчно, а всеки път правите едно и също. Трябва да разберете, че няма нужда да тренирате по два пъти на ден, за да влезете във формата, която искате. Не е ли парадоксално, че доста често, хората, които полагат най-много усилия, сякаш все преследват целта си и никога не я достигат? Защото има една пределна норма на възвръщаемост и след определено количество физическа активност, повече само ни дърпа назад. Аз съм минала през това. Преди години, имах период, в който тренирах с тежести рано сутринта, а после, късно вечер ходех, за да плувам. Обикновено, това беше последвано точно от епизод на емоционално хранене и разочарована от себе си, на следващия ден увеличавах физическата си активност. Така, само се въртях в омагьосан кръг, докато не осъзнах логичният факт, че колкото повече енергия изразходваш, толкова повече енергия ще иска тялото ти. Намалих тренировките до веднъж на ден и всичко си дойде на мястото. Апетитът ми намаля и изблиците на неконтролируем глад – също.

Ако още не сте го осъзнали, трябва да разберете, че поведението ни е  движено от биохимията ни. Ако искаме да променим начина, по който действаме, трябва да променим и това, което се случва в организма и това, което задвижва конкретното поведение.

2.Неравномерното разпределение на храната през деня

Това е една доста често срещана грешка. Тук изключвам хората, които следват фастинг. Това е метод на хранене, който ако е следван добре, трябва да дава на тялото това, което му е необходимо – като количество калории и микронутриенти.

Един сценарии, който наблюдавам с много хора е следният:

Закуска в 7-8 часа сутринта. Количеството на закуската е такова, че да издържиш максимум 3-4 часа без храна. След това, обядът е чак към 15-16 часа. Хора, които се хранят по този начин, обикновено казват, че имат силен глад за въглехидрати следобед и вечер. Също така, храненето в 15 часа е съпътствано от дояждане с десерти или по малко от всичко наоколо.

Друг подобен сценарии изглежда по следния начин:

Тренировката е първото нещо сутрин и после към 9-10 часа е първото хранене, което отново е в количество, което да те засити за 3 часа. Въпреки това, следващото хранене е изтеглено след 15 часа. Хората, които правят това, отново споделят, че се нахвърлят на храната и че имат засилен апетит за сладко и въглехидрати.

И в двата случая, първата половина на деня, в която би трябвало да  е по-активна и тялото още по-бързо да усвоява храната, ние не му даваме достатъчно енергия. Прегладняваме и после си наваксваме. В случаят с тренировката, трябва да осъзнаете, че храната, която изяждате след тренировка, се усвоява много по-бързо, отколкото ако изядете същото ястие, в друга част от деня. Това предполага, че скоро след това хранене, отново ще имате нужда от нещо пълноценно и че ако чакате да минат 6 часа със сигурност ще сте прегладнели и няма да правите много добри и осъзнати избори.

Гледайте да имате достатъчно храна през първата половина на деня и гладът за въглехидрати ще намалее доста.

3.Да махаме макронутриенти от истинската храна

Това е една доста често срещана грешка. Най-големите злоупотреби са с яйцата и жълтъците. Нямам против, когато някой смята, че е ял достатъчно мазнини и иска да си направи омлет, да сложи част от яйцата с жълтъците и някоя част с белтъците (но това е по-скоро за състезатели). Но когато някой маха жълтъка на яйцето, за да добави мазнина от сорта на чия, това винаги ме изненадва. Минала съм периода, в който изхвърлях всички жълтъци и наблягах на белтъците. Помня, че винаги бях гладна и че нямаше значение дали ще изям 5-6 белтъка с още нещо, не усещах ситост. Това винаги водеше до дояждане с нещо друго или до поредния момент на емоционално хранене. След това, осъзнах, че мога да изям две цели яйца, но да се заситя доста повече и да не мисля за храна до следващото хранене. Две цели яйца, които сумарно, имат доста по-малко калории, отколкото всички неща, с които си дояждаме, когато се опитваме да ядем само протеин. Другото, което съм виждала да се прави и то доста често е да се прави омлет от белтъци и отстрани да се добави бекон. Много по-здравословно и пълноценно е да се използват жълтъците като източник на мазнина, отколкото да си купуваме готов бекон, който има съмнително качество и не може да се сравнява с микронутриентите в жълтъка.

Ако сте от хората, които често изхвърлят жълтъци и ги заместват с други мазнини, опитайте да не го правите и ще видите, че ще се чувствате много по-сити и ще имате по-добри резултати. Запомнете, че природата е създала храната, така че да служи като информация. Тялото ни разкодира тази информация само, ако консумираме храната в истинския ѝ вид, а не когато я делим на части.

4. Да ядем извара за основно

Това е една огромна грешка, която много жени правят. И на мен ми се случва да имам ден, в който да вечерям салата с извара и някакви мазнини, но това е изключение, а не норма. Особено в тренировъчен ден!

Наблдавам доста жени, които след тренировка ядат зелена салата с извара и после отново споделят, че имат неистов глад за въглехидрати. Стремежът не трябва да бъде да ядем колкото се може по-нискокалорична храна. Нискокалоричното, трябва да бъде заменено от пълноценно и хранително. Колкото по-питателна е храната, която ядем, с толкова по-малко количество и за толкова по-дълго се засищаме. За мен, изварата е подходяща като добавка към закуската или следобедната закуска, но не като основно хранене. Разбира се, ако си приготвите печени червени чушки с яйца и извара, това е по-различно, защото имате и яйца. Но само изварата е най-сигурният начин да си дояждате с храните, които не искате. Ако изядете парче риба или месо, в тях има протеин, но има и достатъчно други микро и макронутриенти, които да дадат на тялото това, от което има нужда. Само изварата, определено няма такава хранителна стойност.  Аз винаги се стремя едното от основните ми хранения да съдържа достатъчно протеин и мазнини, а другото по-изчистен източник на протеин и достатъчно въглехидрати. Така, винаги усещам ситост и не се чудя с какво да си доям.

Прочетохте ли книгата ми Генът IFS? Там със сигурност ще намерите вдъхновение за промяна. Поръчайте я с лично послание.

dily

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си. Благодаря, че помагате да достигне до повече хора.

Ines Subashka

Инес Субашка е основател на IFS - зали за кондиционни тренировки и мобилност. Автор е на 6 книги за здравословно хранене и движение. https://inspiredfitstrong.com/bg/za-ines/bio/

Ела да тренираш в някоя от залите ни

Предизвикай себе си и направи крачка към по-здравото си Аз. Груповите тренировки в IFS са различни – при нас броят на трениращите в група е ограничен и всеки има различна тренировка, изготвена според индивидуалните му нужди. Тренировки има през целия ден и ще намериш удобно време и локация, според графика ти. Очакваме те в IFS.

Зала IFS Стрелбище

гр. София, ж.к. Стрелбище, ул. Мила родина 36
+359 877 963 124
gym@inspiredfitstrong.com

Зала IFS Изток

гр. София, кв. Изток, ул. Незабравка 25 (от страната на Борисовата градина, под ресторанта на Парк Хотел Москва)
+359 877 963 124
gym@inspiredfitstrong.com

Информацията, съветите и препоръките в този сайт (www.inspiredfitstrong.com и www.inspiredfitstrong.com/bg) са предназначени за лична употреба. Те не отменят по никакъв начин професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. Информацията в сайта не е предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта www.inspiredfitstrong.com (/bg) не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, програми, хранителни и тренировъчни режими и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с квалифициран здравен консултант или лекар.

Close Menu
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

I am a ‘something-searcher person” and I have devoted my life to the mission to reveal myself, to improve, to collect the pieces of puzzle in my own nature, so that to give and to receive from life as much as possible. My Life is history, full of broken dreams, falls, disappointments and finally achieved awareness, that it all depends on me and that each opportunity can be a materialized reality. We only have to think and act in a way, which will lead us on the road to its implementation. The most valuable resources we have are our time and health, and our Body is the instrument, through which we use them, to crate the world we live in. I dedicated my life to share myself, the wisdom and experience, which had left after the mistakes I had done. I am doing this in order to help people find their way, which will let them “’reinvent”’ themselves, to restore their health, confidence and trust for life. I wish they could realize their own potential. Training is rehearsal for the life itself; this is the place, where on a few square meters in the IFS you can experience each of the possible sensations- triumph, fall, disappointment, hope, will, weakness, and most of all power. The place, where in “monitoring conditions”” you can remind your body how to move correctly, how to work in your interest. Everything I have tried to achieve through IFS and the trainings is to help people bring back their consciousness, health and freedom to be who they are-without doubting. I have given myself time to re-build and to re-invent myself! Give yourself time as well. Come and train with us in IFS!

Затвори