Абонирайте се за нюзлетъра ми. Присъединете съм към още 30 000+ читатели, които всяка седмица получават статии свързани с тренировки, хранене, рецепти и мотивация. Ще получите и списък с 10 от най-посещаваните ми статии, рецепти и тренировки.  

 *След абониране ще получите имейл за потвърждение. Моля, потвърдете (проверете и в spam и в таб промоции).

.

154

Един въпрос, който често ми задавате, е свързан със след-тренировъчното хранене, когато тренирате по-късно вечер. Хората, които не обичат да стават рано сутрин, обикновено тренират след работа. Това определено измества тренировката в доста късна част на деня. Както винаги, всичко е много индивидуално, защото зависи как се чувствате, колко бързо усвоявате храната и разбира се, какво сте яли през деня. Въпреки това, има някои общи насоки, които можете да следвате и да ги адаптирате към личните си нужди.

Има три начина, по които бихте могли да разпределите храната си:

1.Следобедна закуска – тренировка – вечеря в кутия

Ако тренирате към 18-19 часа, тогава уверете се, че не пропускате следобедната закуска закуска, която да бъде около 16-16:30 часа. Често консултирам хора, които допускат грешката да обядват към 12-13 часа и след това не ядат абсолютно нищо. Казват, че в 18-19 часа вече се гладни и обикновено нямат сила да тренират или се чувстват доста уморени. И в двата случая или правят посредствена тренировка или изобщо нямат желание да тренират. Ако пропускате следобедната закуска, защото не чувствате глад, но пък после огладнявате точно преди тренировка, това означава, че обедното ви хранене е по-обилно. Намалете малко обедната порция, за да имате нужда от следобедната си закуска. Така ще разпределите храненето по-равномерно и ще имате сили за тренировка. А пълноценната тренировка, също е важна за отслабването. След това, ако тренировката свърши между 19:30-20:30 часа, това което бих ви посъветвала е да имате предварително подготвена вечеря. Така, малко след като свърши тренировката, ще можете да изядете вечерята преди 21 часа. След тренировка, храната се усвоява много по-бързо и ако дозирате правилно количеството, няма да ви е тежко, когато си легнете. Това е вариантът, който бих избрала аз. Това да си приготвите храната предварително, помага да не отлагате храненето за още по-късен час, когато на храносмилателната ви система, със сигурност няма да ѝ е до още храна.

2.По-обилна следобедна закуска – тренировка – по-лека вечеря – обилна закуска

Ако все пак, не се чувствате много добре да имате по-солидно хранене в този час, тогава можете да направите следното. Уверете се, че имате пълноценна следобедна закуска – бих ви посъветвала да бъде малко по-обилна, ако вземем предвид, че вечерята няма да е такава.

Тренирате между 18-19 часа и свършвате към 19:30-18:30 часа. Веднага след тренировка, можете да изпиете един протеинов шейк (бихте могли да добавите и глутамин), а малко след това да изядете нещо, което като количество и макронутриенти да наподобява повече следобедна закуска. Може да бъде извара/котидж сирене с банан, канела, какао, ванилия и ч.л. тахан или няколко ядки. Това ще бъде хранене, което да даде на тялото някакъв градивен материал, с който да покриете част от нуждите му след тренировка. Тук е особено важно какво ще правите на следващия ден. Няма да се уморя да повтарям, че храненето не се гледа ден за ден, защото тялото не се нулира след 24-тия час. Имайки предвид, че сте тренирали, но след това не сте имали много пълноценно хранене, много е важно какво ще закусите на следващия ден. Тук вече, трябва да се постараете, да имате по-обилна закуска и такава, която да съдържа достатъчно протеин и въглехидрати/мазнини, в зависимост от това кое доминира в хранителния ви режим. Много е важно, да не се подлъгвате по психиката на „човек на диета“ и да се опитвате да ядете нещо малко или да минете само с нискомаслено кисело мляко или пък само плодове. Ако направите това, много е вероятно същата вечер или в някой от следващите дни, да минете през епизод на „емоционално хранене“, което ще е само отчаян опит на тялото ви да си набави това, от което сте го лишили. Така че, ако изберете опцията с по-леката вечеря, тогава непременно, акцентирайте на закуската на следващия ден.

3.Да тренирате и после да не вечерята

Това не съществува като вариант! Знам, че е масово практикувано, но ако правите това, по-добре изобщо не тренирайте. Така само си хабите усилията в залата, но после те не водят до резултат, защото тренировката е само стимулът, а храната е градивният материал, който води до резултатите, които искате.

Прочетохте ли книгата ми Генът IFS? Там със сигурност ще намерите вдъхновение за промяна. Поръчайте я с лично послание.

dily

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си. Благодаря, че помагате да достигне до повече хора.

Ines Subashka

Инес Субашка е основател на IFS - зали за кондиционни тренировки и мобилност. Автор е на 6 книги за здравословно хранене и движение. https://inspiredfitstrong.com/bg/za-ines/bio/

Ела да тренираш в някоя от залите ни

Предизвикай себе си и направи крачка към по-здравото си Аз. Груповите тренировки в IFS са различни – при нас броят на трениращите в група е ограничен и всеки има различна тренировка, изготвена според индивидуалните му нужди. Тренировки има през целия ден и ще намериш удобно време и локация, според графика ти. Очакваме те в IFS.

Зала IFS Стрелбище

гр. София, ж.к. Стрелбище, ул. Мила родина 36
+359 877 963 124
gym@inspiredfitstrong.com

Зала IFS Изток

гр. София, кв. Изток, ул. Незабравка 25 (от страната на Борисовата градина, под ресторанта на Парк Хотел Москва)
+359 877 963 124
gym@inspiredfitstrong.com

Информацията, съветите и препоръките в този сайт (www.inspiredfitstrong.com и www.inspiredfitstrong.com/bg) са предназначени за лична употреба. Те не отменят по никакъв начин професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. Информацията в сайта не е предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта www.inspiredfitstrong.com (/bg) не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, програми, хранителни и тренировъчни режими и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с квалифициран здравен консултант или лекар.