For questions about all trainings, registration and feedback - tel: +359 877 963 124

Абонирайте се за нюзлетъра ми. Присъединете съм към още 30 000+ читатели, които всяка седмица получават статии свързани с тренировки, хранене, рецепти и мотивация. Ще получите и списък с 10 от най-посещаваните ми статии, рецепти и тренировки.  

 *След абониране ще получите имейл за потвърждение. Моля, потвърдете (проверете и в spam и в таб промоции).

.

15

В края на миналата седмица, имах удоволствието да участвам във Фестивал на Здравето и Спорта, организиран от Албена Тонкин. Темата ми беше за някои от индикациите, които да следим, за да разберем какво е състоянието на метаболизма ни и разбира се, какво да направим, за да го ускорим. В тази статия, ще споделя и с вас два сигнала на тялото, които да следите. Така можете да разберете в какво състояние е тялото ви и да наблюдавате как промяната в храненето и в двигателния ви режим се отразява на тези сигнали.

Много хора казват, че имат забавен метаболизъм, като в думата метаболизъм влагат само това колко бързо човек сваля килограми и колко излишни мазнини има. Реално, метаболизмът се отнася до протичането на всички процеси, които поддържат живота в тялото. От тук изхожда и идеята, че това колко бързо сваляме килограми и как изглеждаме е резултат от това до колко добре функционира организма и колко безпрепятствено протичат процесите в него. Ако следваме тази логика, това означава, че ако искаме да свалим килограми, трябва да се погрижим тялото ни да получава градивният материал, който ще му помогне да функционира добре, така че да не се компрометират определени процеси.

В повечето случаи, най-прекият път за забавяне на метаболизма са непълноценното хранене и неадекватното количество физическа активност. Това е доста валидно за жените. Обикновено, с диетите, които следваме, нанасяме доста щети на тялото си и то дава сигнали за това. В следващите редове ще разберете за какво става дума.

1.Телесната температура като индикация за забавен метаболизъм

Телесната температура, както всичко останало свързано с тялото, се подчинява на определен 24 часов ритъм. По принцип, температурата е най-ниска през нощта. Сутрин, ако имаме подходяща закуска, това трябва да помогне за увеличаване на телесната температура и в късния следобед тя да достигне пика си.

Не е случайно, че има определени референтни стойности за това каква трябва да е базовата телесна температура. Това е температурата, при която всички процеси могат да протичат в тялото безпрепятствено.

Намалената телесна температура е индикация за забавен метаболизъм. Първите пъти, в които се натъкнах на тази информация, препрочитах книгите на Брода Барнс, които искрено препоръчвам. По темата пишат доста и Мат Стоун и Рей Пийт, които основават работата си на книгите на Брода Барнс.

Знаете как, когато сме болни, температурата се повишава. Това стимулира имунната система да работи още по-активно, за да се справи с натрапниците.

Когато телесната температура се понижи, това отслабва и имунната система. За всеки градус намаление в телесната температура, имунната система отслабва с около 30%. Нека се върнем на метаболизма и диетите.

Повечето жени смятат, че е нормално да имат студени крайници. В действителност, това е една от основните индикации за проблеми с метаболизма и за прекалено много стрес в тялото. Когато е в състояние на стрес, организмът концентрира функцията си върху органите и системите, които са концентрирани в средата на тялото (за по-просто казано) и прави компромис със системите в периферията. Затова и кръвообращението е насочено за приоритетните функции и по този начин крайниците остават студени.

Телесната температура от сорта на 35.5 или 35.6 градуса е все по-разпространена и понякога дори се счита за нормална. Аз също бях от хората, които имаха телесна температура 35.5, в периода, когато се хранех непълноценно и ограничавах тялото си. Имах проблем и със студени крайници и дори през зимата, пръстите ми побеляваха. Също се заблуждавах, че това е нормално, но днес знам, че не е така.

Затова, можете да започнете да измервате телесната си температура (гледайте да е по едно и също време на деня) и да следите как тя ще се променя в зависимост от това, което ядете и количеството на физическата активност, както и на съня.

Ако имате история с много диети, тогава трябва да започнете да увеличавате храната. Уверете се, че не пропускате закуската, защото тя е един от начините да понижите кортизола, който е в пика си сутрин и да повишите телесната си температура, което както разбрахте е индикация, че метаболизмът се забързва. След закуска трябва да чувствате тялото си затоплено, а не да ви става студено и да усещате срив на енергията към 10 часа. 

Също така, гледайте да добавяте достатъчно въглехидрат със скорбяла (може да е веднъж на ден, но не го пропускайте) и комбинация от сол и мазнина. Това е като магическа формула за връщане на хомеостазата в тялото.

2.Усещането за умора и сънливост след хранене

Това е нещо, което хората често споделят: „Обядвах и после рязко ми се доспа.“ Сега ще ви обясня какво се случва в тялото и кога това да се чувстваш малко по-спокоен и отпуснат след хранене е в рамките на нормалното и кога е индикация за забавен метаболизъм и прекалено много стрес.

Една от ролите на храната е да понижава нивата на стрес в организма – както ви обясних, например, сутрин кортизолът е висок и когато ядем, това понижава нивата на кортизола. Същото се случва и между храненията, като няма нищо лошо в увеличаването на кортизола до едно определено ниво. Когато ядем, нивата на стреса в тялото се понижават, а в отсъствието на стрес и тялото се отпуска.  Нека да вземем за пример обяда. Когато ядем, инсулинът се покачва. Когато инсулинът се покачва, кортизолът и като цяло дейността на симпатиковата нервна система намаляват, което ни кара да се чувстваме някак релаксирано. Кога това е извън границите на нормалното? Когато малко след хранене, изпитате силно желание да спите и дори спад в нивата на енергия. Получава се така, защото колкото повече стрес има в тялото преди да ядем, толкова по-рязка ще е тази промяна в тялото и изключването на нивото на стрес. Ако сте чели статиите за Анна и хипоталамичната аменорея, там също ще намерите информация за това, как в периода на възстановяване, Анна имаше подобна „хранителна кома“, както я нарича Мат Стоун. Обикновено се случваше по обяд и въпреки, че увеличаваше храната си, през първите месеци непрекъснато изпитваше желание да спи след обед и липса на енергия. Когато си по-наблюдателен за това през какво преминава тялото ти и знаеш, че вече си взел мерки, остава просто търпение, за да това усещане да мине в рамките на нормалното, а не да те прави неработоспособен и дори на моменти – неадекватен.

Ако и вие минавате през нещо подобно, това е индикация за прекалено много стрес в тялото и трябва да идентифицирате какви са източниците. Може би е недостатъчно сън? Недостатъчно храна или прекомерна физическа активност. Или, както се случва в повечето случаи – комбинация и от всичко.

Ако искате да разберете повече за забавения метаболизъм и някои от факторите за това, можете да слушате записа от лекцията ми на Фестивал на Здравето и Спорта.

Прочетохте ли книгата ми Генът IFS? Там със сигурност ще намерите вдъхновение за промяна. Поръчайте я с лично послание.

dily

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си. Благодаря, че помагате да достигне до повече хора.

Ines Subashka

Инес Субашка е основател на IFS - зали за кондиционни тренировки и мобилност. Автор е на 6 книги за здравословно хранене и движение. https://inspiredfitstrong.com/bg/za-ines/bio/

Ела да тренираш в някоя от залите ни

Предизвикай себе си и направи крачка към по-здравото си Аз. Груповите тренировки в IFS са различни – при нас броят на трениращите в група е ограничен и всеки има различна тренировка, изготвена според индивидуалните му нужди. Тренировки има през целия ден и ще намериш удобно време и локация, според графика ти. Очакваме те в IFS.

Зала IFS Стрелбище

гр. София, ж.к. Стрелбище, ул. Мила родина 36
+359 877 963 124
gym@inspiredfitstrong.com

Зала IFS Изток

гр. София, кв. Изток, ул. Незабравка 25 (от страната на Борисовата градина, под ресторанта на Парк Хотел Москва)
+359 877 963 124
gym@inspiredfitstrong.com

Информацията, съветите и препоръките в този сайт (www.inspiredfitstrong.com и www.inspiredfitstrong.com/bg) са предназначени за лична употреба. Те не отменят по никакъв начин професионалния медицински съвет, диагноза или лечение. Информацията в сайта не е предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта www.inspiredfitstrong.com (/bg) не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки, програми, хранителни и тренировъчни режими и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с квалифициран здравен консултант или лекар.

Close Menu
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

I am a ‘something-searcher person” and I have devoted my life to the mission to reveal myself, to improve, to collect the pieces of puzzle in my own nature, so that to give and to receive from life as much as possible. My Life is history, full of broken dreams, falls, disappointments and finally achieved awareness, that it all depends on me and that each opportunity can be a materialized reality. We only have to think and act in a way, which will lead us on the road to its implementation. The most valuable resources we have are our time and health, and our Body is the instrument, through which we use them, to crate the world we live in. I dedicated my life to share myself, the wisdom and experience, which had left after the mistakes I had done. I am doing this in order to help people find their way, which will let them “’reinvent”’ themselves, to restore their health, confidence and trust for life. I wish they could realize their own potential. Training is rehearsal for the life itself; this is the place, where on a few square meters in the IFS you can experience each of the possible sensations- triumph, fall, disappointment, hope, will, weakness, and most of all power. The place, where in “monitoring conditions”” you can remind your body how to move correctly, how to work in your interest. Everything I have tried to achieve through IFS and the trainings is to help people bring back their consciousness, health and freedom to be who they are-without doubting. I have given myself time to re-build and to re-invent myself! Give yourself time as well. Come and train with us in IFS!

Затвори